Een sissende combinatie - Barbecue & Oostenrijkse wijn - VvOW (2024)

Het zou geen zomer zijn zonder een barbecue! Met familie en vrienden BBQ-en maakt net zo goed deel uit van de zomer als een verfrissend drankje. Experts zijn het erover eens dat de diverse Oostenrijkse wijnen een uitstekende combinatie vormen met worstjes, steak en pulled pork. En barbecues zijn niet alleen de perfecte gelegenheid om witte wijn of rosé te drinken, ook rode wijnen kunnen perfect passen.

De traditie om vlees te roosteren boven open vuur is zo oud als de mensheid. Elk land heeft z’n eigen tradities wat dat betreft en daarin is Oostenrijk geen uitzondering. Maar er zijn ook tradities als het gaat om het kiezen van een wijn bij de BBQ. Een basisregel is dat hoe sterker de roostersmaak en/of de kruiding naar voren komt, hoe intenser de wijn moet zijn.

De kunst van het bbq-en en roken; directie of indirecte warmte?

Als je de juiste wijn wilt kiezen, is de eerste vraag die je moet stellen of je op een directe of indirecte warmtebron kookt. Bij indirecte warmte wordt het voedsel gelijkmatig, langzaam en op lagere temperatuur gegaard. BBQ-en op een directe warmtebron maakt de kooktijd kort en het eten wordt snel geroosterd boven een warmtebron tot 370 ºC. Dit levert intense grill-aroma’s op aan alles wat je op die manier bereidt. In het algemeen gesproken passen wijnen met een duidelijke tannine structuur hier heel goed bij.

Hoe malser of magerder het vlees, hoe subtieler de wijn zou moeten zijn.

Wijnen met minder tannines en meer fruit zoals Zweigelt, Pinot Noir and Sankt Laurent zijn dan een goede keuze. De klassieke BBQ methode is om indirecte warmte te gebruiken voor grotere stukken vlees om die langzaam op lage temperatuur (tot 150ºC) te garen. Daarbij wordt ook vaak rook gebruikt.

Tips om wijn bij een bbq te kiezen

Van aperitief tot dessert kun je van Oostenrijkse wijn genieten. Een Oostenrijkse Sekt is bijvoorbeeld een uitstekend welkomstdrankje.
Als de buitentemperaturen stijgen zijn gekoelde fruitige rode wijnen zoals een klassieke Zweigelt, Sankt Laurent, Blaufränkisch of Blauer Portugieser zeker zo lekker als witte wijn. De ideale drinktemperatuur voor lichte witte wijn is 6 tot 8ºC en voor een “koele” rode wijn is dat ca. 14ºC. Complexe, zwaardere rode wijnen kunnen het best op ca. 18ºC gedronken worden.

Rosé is een prima all-rounder voor bij de bbq. Hij kan dienen als aperitief of gedronken worden bij vlees, vis, kaas of groenten.

Probeer eens een Blaufränkisch rosé van Rosalia of Mittelburgenland, of een Zweigelt uit Carnuntum. Schilcher uit de Weststeiermark is een oorspronkelijke Oostenrijkse rosé met een citrusachtige basis die goed combineert met smaakvolle en kruidigere gerechten.
En denk eraan dat het van belang is om op een hele warme dag bij de BBQ geen wijn te schenken met een hoog alcoholpercentage.

Het zit ‘m in de kruiden

Sauzen en marinades voegen veel smaak aan een BBQ en dat dient ook meegenomen te worden bij de wijnkeuze. Kruidige smaken gaan goed samen met fruitige wijnen. Wachau Riesling met een beetje restzoet is een uitstekende keuze, evenals een Rotgipfler, Chardonnay en Pinot Blanc met een beetje hout.
Sauzen met rooksmaak of BBQ-kruiden passen mooi bij stevige rode wijn met een hint van gerookte bacon, zoals Blaufränkisch uit Mittelburgenland of een kruidige rode cuvée uit Carnuntum. Knoflook gaat goed samen met fruitige rode wijnen zoals Merlot en Pinot Noir.

Vlees: worstjes, rund en varken

Worstjes horen echt bij een BBQ. Meestal zijn ze wat vetter en hoog op smaak. Daarbij gaat een gekoelde, fruitige wijn zoals Merlot en Pinot Noir goed. Maar ook een wat zwaardere witte wijn zoals een Weinviertel DAC Reserve, een Kremstal Riesling of een Morillon (Chardonnay) uit de Südsteiermark.
Pulled pork wordt bereid in een rookoven en wordt meestal geserveerd met een smaakvolle marinade met rokerige BBQ-aroma’s. Het past bijzonder goed bij orange wijn zoals Traminer, houtgerijpte Chardonnay zoals uit Leithaberg maar ook met gekoelde, fruitige rode wijnen.
Steaks die wat meer vet hebben worden meestal snel dichtgeschroeid op hoge temperatuur, waardoor ze stevige grill-aroma’s krijgen. Daarbij past een rijke rode wijn met mooie tannines, houtgerijpt, zoals een Cabernet Sauvignon. Een Blaufränkisch van Eisenberg heeft veel karakter en past perfect bij een lendestuk.

Vis en schelpdieren uit Oostenrijk

Oostenrijk is niet alleen beroemd om z’n verschillende wijnen. Het biedt ook een variëteit aan regionale vis en schelpdieren die erg lekker smaken. Lokaal gevangen vis doet het goed op de grill en in combinatie met diverse wijnen. In het algemeen harmonieert de vis goed met witte wijn en rosé en soms zelfs met rode wijn. De perfecte wijncombinatie hangt natuurlijk af van hoe de vis bereid wordt en of het een vastere of vettere vis is en hoe de structuur is.
Een Pinot Blanc van Leithaberg, een gemiddeld krachtige Grüner Veltliner uit de Wachau of Traisental, of een Wiener Gemischter Satz DAC zijn uitstekende wijnen bij forel en bronforel die in folie op de BBQ gelegen heeft. In geval er veel kruiden zijn gebruikt bij de bereiding, past een Sauvignon Blanc uit de Steiermark daar goed bij.

Vettere vis zoals karper of meerval kan op het vel gegrild worden. Zij gaan goed samen met witte wijn met een delicaat toast aroma, zoals Zweigelt uit Burgenland of een fruitige, licht gekoelde, klassieke Pinot Noir uit de Thermenregion. Volle, krachtige Chardonnay’s en rosé worden aanbevolen bij vis die wat sterker van smaak is.

Gegrilde groente en kaas

Hoe dan ook is op de BBQ gegrilde groente zoals courgette, aubergine en paprika heerlijk met de mineraliteit van een Pinot Gris of een Sauvignon Blanc, terwijl gegrilde paddestoelen het weer heel goed doen met een licht gekoelde Sankt Laurent of Pinot Noir. Het sterkere aroma van bloemkool met een sesamsaus vraagt weer om stevige Chardonnay uit Burgenland of een orange wijn.

Fruit op de Barbecue

Natuurlijk komt er niet alleen hartigheid van de BBQ. Fruit wat gekust is door een vlammetje is ook populair. Bij nectarines of ananas van de BBQ bevelen we een goed gekoeld glas van Oostenrijks fijnste zoete wijnen aan zoals een Trockenbeerenauslese uit Seewinkel of een Ruster Ausbruch van de andere zijde van Neusiedlersee. Bij banaan van de BBQ drinken we graag een glas Traminer met een beetje restsuiker. En als je je smaakpapillen wat wilt verfrissen, kun je prima afsluiten met een bubbeltje!

Een sissende combinatie - Barbecue & Oostenrijkse wijn - VvOW (1)

Origineel Duits bericht is te lezen op:www.oesterreichwein.at

Een sissende combinatie - Barbecue & Oostenrijkse wijn - VvOW (2024)

References

Top Articles
Master Scones Recipe (Any Flavor!) - Sally's Baking Addiction
Basic All Butter Pie Dough
James Earl Jones: George Lucas and Mark Hamill lead tributes to actor
Vegas X Vip.org
9294164879
Digitaler Geldbeutel fürs Smartphone: Das steckt in der ID Wallet-App
Https //Paperlesspay.talx.com/Gpi
Norris Funeral Home Chatham Va Obituaries
Www.myschedule.kp.org
Aflac on LinkedIn: Aflac Supplemental Insurance | 22 comments
Cbs Week 10 Trade Value Chart
Guardians Of The Galaxy Vol 3 Full Movie 123Movies
Mcdonalds 5$
Stockton (California) – Travel guide at Wikivoyage
Wmlink/Sspr
Martimelons
Stepmom Full Video Hd
Mr Seconds Geneseo Ny
The First 10 Years, Leslie Bricusse - Qobuz
Pathfinder 2E Throwing Weapons
Craigslist Motorcycles Salem Oregon
Samanthaschwartz Fapello
Sas Majors
Forest | Definition, Ecology, Types, Trees, Examples, & Facts
-apostila-de-ingles-cn-epcar-eam-essa-eear-espcex-afa-efomm-en-e-ita-pr f3476c8ab0af975f02f2f651664c5f13 - Matemática
Auto-Mataru
No Prob-Llama Plotting Points
Elfqrindiscard
Wayne State Academica Login
Unveiling the World of Gimkit Hacks: A Deep Dive into Cheating
Express-Reisepass beantragen - hamburg.de
Courtney Lynn Playboy
Lvaction Login
Bella Poarch Dazzles in Recent Beach Photos, Hits 1 Million Instagram Likes - Magzica
Devil May Cry 3: Dante's Awakening walkthrough/M16
O'reilly's Los Banos
Bing Chilling Copypasta - Ricky Spears
Flixmate Chrome Extension
Below Her Mouth | Rotten Tomatoes
What Do Manta Rays Eat In Ark
Sdn Ohio State 2023
Fuzz Bugs Factory Hop Halloween
Seattle Rpz
Minute Clinic Schedule 360
Breitling ENDURANCE PRO X82310E51B1S1 für 2.885 € kaufen von einem Trusted Seller auf Chrono24
Dermpathdiagnostics Com Pay Invoice
Bbc Numberblocks
Tattoo Shops Buckhannon Wv
Lompoc Record Arrest Log
Sutter Health Candidate Login
Items For Sale in Le Mars, IA
Latest Posts
Article information

Author: Maia Crooks Jr

Last Updated:

Views: 6590

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maia Crooks Jr

Birthday: 1997-09-21

Address: 93119 Joseph Street, Peggyfurt, NC 11582

Phone: +2983088926881

Job: Principal Design Liaison

Hobby: Web surfing, Skiing, role-playing games, Sketching, Polo, Sewing, Genealogy

Introduction: My name is Maia Crooks Jr, I am a homely, joyous, shiny, successful, hilarious, thoughtful, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.