Hoe kan ik dry rub en wet rub gebruiken voor Kamado gerechten? - Bosgrill (2024)

Net als roken voegen dry en wet rubs een extra smaakdimensie toe aan je gerechten. Bovendien stellen ze je in staat om een specifieke textuur te creëren, wat de algehele smaakbeleving van je gasten ten goede komt. Zowel rubs als verse en gedroogde kruiden zijn enorm geliefd in de culinaire wereld, omdat ze op een relatief eenvoudige manier een diep smaakprofiel aan gerechten kunnen toevoegen. In dit artikel ontdek je de beste manieren om dit te bereiken, leer je het verschil tussen dry rub en wet rub, en krijg je aanbevelingen voor smaakvolle combinaties.

WAT IS EEN DRY RUB?

Een dry rub is een mengsel van droge specerijen, gedroogde kruiden, zout en soms suiker. Er worden geen natte ingrediënten zoals oliën, azijn, sojasaus of mosterd toegevoegd. De suiker in dry rubs wordt gebruikt om het gerecht te karameliseren. Je krijgt dan een mooie bruine korstvorming die knapperig is en ook wel bark genoemd wordt. Het zout in de rub onttrekt vocht aan de buitenste laag van het vlees. Hierdoor kun je een mooie gebakken korst creëren waarin de smaken van de rub trekt.

WAT IS EEN WET RUB?

Wanneer je natte ingrediënten aan je gedroogde specerijen en kruiden toevoegt krijg je een wet rub. Je kunt hierbij denken aan olie, azijn, sojasaus, ketjap of mosterd. Je gebruikt een wet rub om de kruiden makkelijker aan het product te laten hechten. De smaak trekt hierdoor makkelijker en sneller in het vlees, de vis of de groente en het gerecht blijft ook aan de buitenkant sappiger.

Hoe kan ik dry rub en wet rub gebruiken voor Kamado gerechten? - Bosgrill (1)

WANNEER GEBRUIK JE EEN DRY RUB EN WANNEER WET RUB?

Over het algemeen zijn dry rubs geschikt voor gerechten waarbij je een knapperige korst wilt creëren, terwijl wet rubs een goede keuze zijn als je een sappigere buitenkant en meer doordringende smaken wilt creëren. Het uiteindelijke gebruik hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeuren en het type gerecht dat je bereidt. In onderstaande tabel vind je een leidraad. Dit geeft een idee van welke keuzes je kunt maken, maar voel je vrij om te experimenteren. Smaak is per slot van rekening heel persoonlijk.

Type gerechtGeschikte rubToelichting
Ribeye SteakDry rubDry rubs benadrukken de natuurlijke smaak van ribeye.
RunderribbenWet rubWet rubs (marinade) zorgen voor malse ribbetjes.
T-Bone SteakDry rubDry rubs kunnen een smakelijke korst vormen op de T-Bone.
Runderlende (roast)Wet rubMarinades voegen smaak en sappigheid toe aan de lende.
Stoofvlees (runderstoofpot)Wet rubWerkt uitstekend bij marineren van stoofvlees. De smaken dringen diep in het vlees.
RunderburgersDry of wet rubBeide rubs zijn geschikt, afhankelijk van persoonlijke voorkeur.
VarkensribbenWet rubWet rubs zorgen voor zoete en sappige ribben.
Pulled PorkDry rubMet dry rub krijg je een smakelijke korst.
VarkenslendeWet rubWet rubs zorgen voor extra smaak en sappigheid.
KarbonadesDry of wet rubAfhankelijk van de kookmethode. Grillen en bakken op hoge temperaturen doe je met dry rub.
SpeklapjesDry rubBij het bakken van de speklappen komt veel vet (vocht) vrij. Samen met de dry rub krijg je een heerlijke knapperige laag.
VarkensworstjesWet rubWet rub blijft makkelijker plakken aan barbecue worsten.
VarkenshaasDry of wet rubKies dry of wet afhankelijk van de kookmethode.
ZalmWet rubMet bijvoorbeeld citrussap (citroen, limoen, sinaasappel) creëer je frisse tegenhanger van vette zalm.
TonijnDry of wet rubBeide soorten werken prima bij tonijn. Gebruik dry rub bij grillen en roosteren op hogere temperaturen en wet rub wanneer je mals resultaat wilt tijdens het bakken.
GarnalenWet rubLaat garnalen geruime tijd marineren zodat de zoete smaak van de schaaldieren naar boven komt.
KreeftWet rubMarinade zorgt voor sappig resultaat.
ForelDry of wet rubAfhankelijk van de kookmethode en temperatuur kies je dry of wet rub.
HeilbotWet rubDeze vis blijft heerlijk sappig bij een wet rub en lage temperatuur garing. Let op, deze dunne filets garen snel.
MosselenWet rubGebruik natte ingrediënten zoals witte wijn, kokosolie, currypasta, bier met mosterd of tomatensaus voor de garing van mosselen.
InktvisDry of wet rubBeide rubs kunnen gebruikt worden bij de bereiding van inktvis. Gebruik dry rub voor calamari (buisjes) wanneer je ze gaat grillen of bakken, hetzelfde geldt voor inktvisringen. Wanneer je inktvis gaat stomen of koken kun je beter wet rubs gebruiken.

➽ Bekijk onsrubassortimentin de webshop. Wij selecteren alleen hoge kwaliteit rubs!

WAAROM ZOU IK BARBECUE RUB GEBRUIKEN?

Barbecue rubs geven diepte, complexiteit en aroma aan je gerechten. Het is een van de tools in je Kamado gereedschapskist om een smaakvol gerecht op tafel te zetten. Hieronder vind je de 3 belangrijkste redenen om een rub en/of kruiden te gebruiken:

  1. Smaakverrijking: Rubs, bestaande uit een mengeling van specerijen, suiker en zout hechten zich aan de oppervlakte van groente, vlees, vis, noten en kaas. Dit zorgt voor een heerlijke smaakbeleving bij elke hap.
  2. Malsheid en textuur: Sommige rubs bevatten ingrediënten zoals papaja-extract of mosterdzaad wat helpt bij de afbraak van taaie vezels in vlees. Dit zorgt voor een extra mals resultaat bij met name langzame kookmethoden zoals roken en slowcooking.
  3. Korstvorming: Bij hoge temperaturen op de Kamado geef je dry rubs de kans om een krokante korst te vormen om je gekozen gerecht. De specerijen zorgen dan naast smaak ook voor een mooie presentatie en textuur.

HOE GEBRUIK IK RUB KRUIDEN OP KAMADO?

Het gebruik van rubs en kruiden op een kamado is een essentieel onderdeel van het creëren van smaakvolle gerechten. Hier zijn enkele stappen en tips om rubs en kruiden effectief te gebruiken op een kamado. Je begint uiteraard met het wassen van je handen.

1. VOORBEREIDING VAN HET VLEES

  • Zorg ervoor dat het vlees schoon en droog is voordat je begint met het aanbrengen van de rub. Dep het vlees indien nodig droog met keukenpapier.
  • Als je een groot stuk vlees hebt, zoals een brisket of varkensschouder, verwijder dan overtollig vet en vliesjes zodat de smaak gelijkmatig kan intrekken.

2. AANBRENGEN VAN DE RUB

  • Neem een ruime hoeveelheid rub in je handen en wrijf het gelijkmatig over het oppervlak van het vlees. Zorg ervoor dat alle zijden goed bedekt zijn.
  • Voor een intensere smaak kun je de rub enkele uren tot zelfs een nacht van tevoren op het vlees aanbrengen.

3. LET OP DE DIKTE VAN DE RUBLAAG

  • De dikte van de rublaag hangt af van persoonlijke voorkeur. Sommigen geven de voorkeur aan een dunne laag voor een subtiele smaak, terwijl anderen graag een dikke korst willen voor een krachtigere smaak.

4. AANPASSEN AAN HET VOEDINGSMIDDEL

  • Pas de rub aan op het type vlees, vis of groente dat je gaat bereiden. Voor verschillende soorten zijn er verschillende rubs en kruidencombinaties die goed werken.

5. TEMPERATUURBEHEERSING OP DE KAMADO

  • Afhankelijk van het gerecht en de gewenste smaak, kun je kiezen voor verschillende temperaturen op de Kamado. Lagere temperaturen zijn ideaal voor langzaam garen en diepe smaakontwikkeling, terwijl hogere temperaturen een knapperige korst vormen.

6. ROOKHOUT TOEVOEGEN (OPTIONEEL)

  • Als je een extra rokerige smaak wilt toevoegen, voeg dan wat rookhoutsnippers of chunks toe aan de Kamado. Verschillende houtsoorten zoals appel, kers of hickory kunnen unieke aroma’s geven aan je gerechten. Je leest er alles over indit artikel.

7. INDIRECT KOKEN VOOR BEHOUD VAN SAPPEN

  • Bij grotere stukken vlees is indirect koken aan te raden. Hierdoor blijven de sappen behouden, en de rub zorgt voor een smaakvolle buitenlaag zonder het vlees uit te drogen.

8. EXPERIMENTEER EN PROEF

  • Koken met de Kamado is een persoonlijke ervaring. Iedereen beleeft smaak op een andere manier. Experimenteer daarom met verschillende rubs, kruiden en kooktechnieken om te ontdekken wat het beste bij jouw smaakvoorkeur past. Gaandeweg kun je bijsturen en rubs aanpassen.

HOELANG MOET EEN RUB INTREKKEN?

Een dry rub laat je afhankelijk van hoe sterk de smaak moet zijn enkele uren tot een dag intrekken. Wanneer je weinig tijd hebt, is een korte marinade tijd van 15 tot 30 minuten al genoeg om enige smaak toe te voegen. Bij voorkeur laat je vlees, vis en groenten 2 tot 6 uur marineren. Gedurende deze tijd kunnen de specerijen en kruiden diep in het gerecht doordringen. Bij grote stukken vlees zoals varkensschouder of brisket kun je ervoor kiezen om de rub 24 uur van tevoren aan te brengen.

➽ Bekijk onsrubassortimentin de webshop. Wij selecteren alleen hoge kwaliteit rubs!

KUN JE DRY RUB GEBRUIKEN BIJ ROKEN VAN NOTEN EN KAAS?

Dry rubs worden meestal geassocieerd met vlees, vis en gevogelte, maar je kunt ze ook gebruiken wanneer je noten en kaas gaat roken op de Kamado. We hieronder een aantal kaas- en notenrubs voor je opgenomen.

DRY RUBS VOOR GEROOKTE NOTEN:

Zoete noten: Meng een dry rub met bruine suiker, kaneel en een snufje zout. Dit werkt goed bij noten zoals amandelen of pecannoten.

Kruidige noten: Gebruik een mix van paprikapoeder, komijn, cayennepeper en een uienpoeder voor een pittigere smaak. Geschikt voor noten zoals cashewnoten of walnoten.

Barbecue noten: Combineer gerookt paprikapoeder, uipoeder en een vleugje bruine suiker voor een barbecue smaak. Dit werkt goed bij verschillende notensoorten.

DRY RUBS VOOR GEROOKTE KAAS

Klassieke kaasrub:Meng knoflookpoeder, uienpoeder, gedroogde tijm en zwarte peper voor een eenvoudige rub die goed werkt bij kaassoorten zoals Cheddar of Gouda.

Pittige kaasrub: Gebruik cayennepeper, gerookt paprikapoeder en een snufje zout voor een pittigere smaak. Dit past goed bij pittige kaassoorten.

Kruiden- en knoflookrub: Combineer gedroogde kruiden zoals rozemarijn en tijm met knoflookpoeder voor een kruidige smaak. Geschikt voor diverse kaassoorten.

DRY RUB KOPEN VOOR JE KAMADO GERECHTEN

Je kunt uiteraard je eigen dry en wet rubs samenstellen, maar je kunt ook kiezen voor hoogwaardige kruidenmengsels van BosGrill. Deze kant-en-klare rubs zijn met zorg ontwikkelt door barbecue-experts. Een van onze all time favorite isFranky’s Pork Prank. Oorspronkelijk ontwikkelt als dry rub voor varkensvlees, maar uitgegroeid tot een all purpose specerijenmix voor vlees en vis.

WAT ZIT ER IN EEN BARBECUE RUB?

Een kant-en-klare barbecue of Kamado rub bevat een gebalanceerde combinatie van specerijen en gedroogde kruiden. Als basis heeft een rub meestal een aantal onmisbare ingrediënten:

ZOUT

Zout is de meest bekende smaakmaker ter wereld. Naast peper wordt dit veelvuldig gebruikt in alle professionele keukens om gerechten op smaak te brengen. De hoeveelheid zout in een rub zegt iets over de kwaliteit van de samenstelling. Zit er relatief veel zout in en heb je weinig betaald voor de rub? Dan is de kwaliteit over het algemeen minder goed. Echte Kamado chefs gebruiken andere specerijen en kruiden om smaken te ontwikkelen. Bovendien is teveel zout niet goed voor je gezondheid. Dus lees de etiketten!

PEPER

Over het algemeen wordt peper in een zin genoemd met zout als smaakmaker van vele gerechten. Het geeft pit aan een gerecht. Peper komt in allerlei varianten, die verschillende sterktes hebben. Je vindt ze vaak in barbecue rubs terug.

SUIKER

Een andere veelvoorkomend product in dry en wet rubs is suiker. Bij verhitting krijgt suiker een karameliserend effect. Met name voor low en slow cooking is dit erg belangrijk. De kruidenkorst die ontwikkelt tijdens de bereidingstijd zit bomvol smaak. Ga je voor snel en direct grillen op hoge temperaturen? Dan kun je rub beter geen suiker bevatten. Dit verbrandt snel en geeft dan een bittere smaak af aan je gerecht.

WELKE BBQ RUB MOET IK KIEZEN?

Nooit meer nadenken over welke kruiden en specerijen het beste bij je gerecht passen? Probeer dan de rubs uit het BosGrill assortiment. Speciaal voor alle Kamado liefhebbers hebben we met zorg en aandacht onderstaandrubassortimentsamengesteld. Je kunt de rubs afhalen in onze showroom in Eerbeek of laten verzenden naar een door jou gekozen adres.

In onderstaande tabel kun je zien welke producten we aanbevelen en bij welk gerecht de rubs het beste passen. Voel je vrij om te experimenteren! Heb je zelf een mooie rub samengesteld? Laat het ons weten viaFacebook. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe ideeën.

NaamGaat goed bijOmschrijving
Franky’s PorkprankVarkensvlees, maar stiekem gebruiken we het ook bij ribs, kip en zelfs zalmAll purpose zoete rub met een kleine kick van Cayenne peper
Turnpike Smoker All Purpose BBQVoor alle vleessoortenAll purpose zoete rub met kleine kick en mooie smaken
Turnpike Smoker Fish ’n SeafoodVooral voor zalm, maar ook uitstekend voor alles wat in water leeftComplexe zoete rub
Turnpike Smokers Rich RibSpareribs en alle andere varkensvlees en kip gerechtenPerfecte rub voor spareribs met o.a. gember, paprikapoeder en uiteraard chili voor een ligt pittige smaak
Turnpike Smokers Bangin BeefRundvlees, maar ook prima te gebruiken bij andere vleessoorten. Heerlijk op steak, brisket, burgermix en pulled beefLekker zoete rub met paprikapoeder, komijn, chili, oregano, ui en knoflookpoeder
Turnpike Smokers Ridiculous ChickenGevogelte zoals chickenwings, drumsticks en kippendijenRub met paprikapoeder, koriander, witte peper, kurkuma, komijn, gember, venkel, mosterdzaad en chili
The Rub Club #01 TonyrubTomahawk, ribeye, brisket en andere rundvleesUnieke rub op basis van cacao, rietsuiker en zeezout.
The Rub Club #05 SearubAlle vissoortenRub op basis van mosterdzaad en dille, aangevuld met ui, knoflook, peper en een snufje zout
The Rub Club #07 ThairubVis, rundvlees en gevogelteGa op smaakreis naar Thailand met deze kokosrub
The Rub Club #08 TonkarubWild, stoofgerechten en dessertsTonkaboon en koffie zijn de kenmerkende smaken van deze rub. Verder proef je rum, amandel, gerookte karwijzaad, kruidnagel en een vleugje vanille

Meer interessante kamado artikelen boordevol tips

BosGrill met Kamado’s te zien in De Bondgenoten op SBS6

Lees artikel

14
mei

Smakelijk en Veilig Maaltijden Bereiden op de Kamado en BBQ

Lees artikel

22
apr

Kamado Innovaties van 2024. Wat mag je verwachten van BosGrill?

Lees artikel

12
apr

Iberico Rib Fingers in Teriyakisaus

Lees artikel

26
mrt

Hoe moet ik mijn gietijzeren pan schoonmaken en behandelen?

Lees artikel

18
mrt

Hoe moet je een Kamado laten afkoelen? Tips voor een veilig gebruik

Lees artikel

08
mrt

Meer artikelen

Hoe kan ik dry rub en wet rub gebruiken voor Kamado gerechten? - Bosgrill (2024)

References

Top Articles
21 Tasty Non Alcoholic Drinks to Order at a Bar
4.1: Primal and Subprimal Beef Cuts
Spasa Parish
Rentals for rent in Maastricht
159R Bus Schedule Pdf
Sallisaw Bin Store
Black Adam Showtimes Near Maya Cinemas Delano
Www.myschedule.kp.org
Ascension St. Vincent's Lung Institute - Riverside
Understanding British Money: What's a Quid? A Shilling?
Xenia Canary Dragon Age Origins
Momokun Leaked Controversy - Champion Magazine - Online Magazine
Maine Coon Craigslist
‘An affront to the memories of British sailors’: the lies that sank Hollywood’s sub thriller U-571
Tyreek Hill admits some regrets but calls for officer who restrained him to be fired | CNN
Haverhill, MA Obituaries | Driscoll Funeral Home and Cremation Service
Rogers Breece Obituaries
Ems Isd Skyward Family Access
Elektrische Arbeit W (Kilowattstunden kWh Strompreis Berechnen Berechnung)
Omni Id Portal Waconia
Kellifans.com
Banned in NYC: Airbnb One Year Later
Four-Legged Friday: Meet Tuscaloosa's Adoptable All-Stars Cub & Pickle
Model Center Jasmin
Ice Dodo Unblocked 76
Is Slatt Offensive
Labcorp Locations Near Me
Storm Prediction Center Convective Outlook
Experience the Convenience of Po Box 790010 St Louis Mo
Fungal Symbiote Terraria
modelo julia - PLAYBOARD
Poker News Views Gossip
Abby's Caribbean Cafe
Joanna Gaines Reveals Who Bought the 'Fixer Upper' Lake House and Her Favorite Features of the Milestone Project
Tri-State Dog Racing Results
Navy Qrs Supervisor Answers
Trade Chart Dave Richard
Lincoln Financial Field Section 110
Free Stuff Craigslist Roanoke Va
Stellaris Resolution
Wi Dept Of Regulation & Licensing
Pick N Pull Near Me [Locator Map + Guide + FAQ]
Crystal Westbrooks Nipple
Ice Hockey Dboard
Über 60 Prozent Rabatt auf E-Bikes: Aldi reduziert sämtliche Pedelecs stark im Preis - nur noch für kurze Zeit
Wie blocke ich einen Bot aus Boardman/USA - sellerforum.de
Infinity Pool Showtimes Near Maya Cinemas Bakersfield
Dermpathdiagnostics Com Pay Invoice
How To Use Price Chopper Points At Quiktrip
Maria Butina Bikini
Busted Newspaper Zapata Tx
Latest Posts
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated:

Views: 6584

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.